Lifecoach Angela Bitonti
Leren accepteren doe je zo!
De grootste les in het leven.
​
Als je niets meer kunt doen, is accepteren de enige keuze.
Veel dingen kunnen we nu eenmaal niet controleren. Leren accepteren en loslaten is een proces van 3 stappen: Besef dat je iets niet kunt veranderen. Neem de beslissing dit te accepteren. Laat het los. Dit is een doorlopende oefening, maar de moeite waard.
Want acceptatie leidt tot bevrijding!
​
​
​
Acceptatie – leren accepteren van wat je niet (meer) kunt veranderen – is de grootste les voor de meeste mensen. Waarom? Het leven is onzeker en daarom proberen we het te controleren. Door meercontrole ervaren we minder onzekerheid. Hoe krijgen we meer controle? Daarvoor gebruiken we onze gedachten: we denken, we plannen, we piekeren. We proberen in ons hoofd elke vorm van onzekerheid uit te bannen.
​
Hier is het probleem: Veel dingen in het leven kunnen we niet controleren. Met onze gedachten kunnen we deze dingen al helemaalniet controleren. Probeer maar eens met je gedachten te controleren wat er buiten je gebeurt – wat een ander zegt, wat een ander doet. Dat lukt je niet, al doe je nog zo je best…
​
​
​
​
Waarom zouden we loslaten?
Omdat we veel situaties niet kunnen controleren, ervaren we stress en frustratie.
Dit is nooit een goede oplossing. Daarom moeten we leren te accepteren. Zo leren we los te laten wat buiten onze invloedssfeer ligt. Heb jij moeite dingen te accepteren zoals ze zijn? Vind je het lastig los te laten waar je geen invloed op hebt?
De volgende oefening gaat je hierbij helpen.
​
​
​
​
Leven zonder stress
Als innerlijke rust voor jou belangrijk is, dan is deze training iets voor jou!
Er zijn drie stappen om te leren te accepteren wat je niet kunt veranderen:
​
​
​
Stap 1:
Erken dat je het niet kunt controleren.
​
Dit is de belangrijkste stap. Zolang je blijft geloven dat je met je gedachten iets kunt controleren waar je geen invloed op hebt, verandert er niets. Erken dat deze situatie buiten je invloedssfeer ligt. Laat het echt tot je doordringen. Bijvoorbeeld:
​
-
Ik besef dat ik niet kan veranderen wat er in het verleden is gebeurd.
-
Ik zie in dat ik geen controle heb op wat een ander doet of zegt.
-
Ik erken dat ik de toekomst niet volledig kan bepalen.
​
Prik door de illusie heen dat je een van deze dingen kunt beïnvloeden. Zolang je dit denkt, stop je je hoofd vol met zorgen, spanning en frustratie. Dat gaat ten koste van je geluk, je geestelijke vrijheid en je innerlijke rust. Erken het gewoon: “Ik kan dit niet (meer) veranderen. Ik heb hier geen invloed op. ”
Als je dat echt doet, voel je de last langzaam van je schouders vallen. Want als je het niet kùnt veranderen, waarom zou je je er dan druk over maken?
​
​
​
​
Stap 2:
Maak de beslissing het te accepteren.
​
De nadruk ligt op het woord beslissing. Je kunt theoretisch begrijpen dat je iets moet leren accepteren, maar dat is niet genoeg. Tussen theorie en praktijk ligt een wereld van verschil. Kennis betekent niets, toepassen betekent alles. Werkelijke verandering heeft altijd een beslissing nodig: “Ik snap niet alleen dat ik het moet accepteren, ik ga het ook doen!”
Die beslissing wordt makkelijker als je inziet dat er geen alternatief is. In elke situatie heb je drie keuzes: actie, frustratie en acceptatie. Ik ga ervan uit dat je geen actie meer kunt nemen, omdat dit buiten je invloedssfeer ligt. Ik ga ervan uit dat je geen zin hebt in frustratie. Dan blijft er nog maar één mogelijkheid over: acceptatie – leren accepteren van wat je niet (meer) kunt veranderen. Neem de beslissing dit te accepteren – er is geen alternatief.
​
​
​
​
Stap 3.
Laat het los.
​
Loslaten is een vaardigheid die je jezelf kunt aanleren. Hoe laat je los? Door het voor jezelf te bevestigen. Kijk naar je uitdaging en bevestig voor jezelf:
​
-
Het is goed zo.
-
Ik accepteer dit.
-
Ik laat los wat ik toch niet kan veranderen.
-
Het is zoals het is en ik heb er vrede mee.
-
Ik stop de weerstand in mijn hoofd en accepteer de werkelijkheid.
-
Ik erken dat ik hier geen invloed meer op heb.
-
Ik laat het over aan het universum/God (of waar je dan ook in gelooft).
Lees dit niet door, maar ga er echt voor zitten. Hoe fijn zou het zijn als je kunt loslaten wat je dwars zit? Beleef het echt, ervaar het. Als je de oefening goed doet, dan merk je het verschil. Het voelt als een opluchting. Loslaten werkt bevrijdend. Je laat de spanning in je lichaam en geest los.
Vrijheid, rust en innerlijke vrede zijn het gevolg.
​
​
​
​
Oefening baart kunst.
Acceptatie en loslaten zijn vaardigheden die je elke dag moet oefenen, net zoals lopen en tandenpoetsen. Hoe meer ervaring, hoe makkelijker het zal gaan. Hopelijk kom je op een punt waarin je weinig nieuwe spanning aantrekt. Hoe beter je dit moment accepteert, hoe minder je hoeft los te laten in de toekomst.
Niemand zegt dat loslaten makkelijk is. Niemand zegt dat het direct perfect zal gaan. Begin met kleine stappen en blijf oefenen. Eén ding is zeker: Acceptatie is de enige weg als je iets niet kunt veranderen. Dus wat heb je te verliezen?
​
​
​